Concepte d'aliment i nutrient

Concepte d’aliment i nutrient.
Aliment: és qualsevol substància, composta normalment de carbohidrats, lípids, aigua o proteïnes, que pot ser ingerida per un animal per nodrir-se o per plaer
Nutrient: són les substàncies aprofitables dels aliments, o allò que aporta l'aliment per dir-ho d'altra manera, i que són aprofitades per les cèl·lules aportant a l'organisme materials, energia i regulant-ne les funcions
Classificació d’aliments i nutrients:
Nutrients:
  • Inorgànics: aigua i sals minerals
  • Orgànics: glúcids, lípids, proteïnes i vitamines


Aliments:
  • Aliments energètics: font d'energia amb la que l'organisme pot dur a terme les tres funcions vitals. Ric en glúcids i lípids. Contenen nutrients que ens proporcionen energia i així poder realitzar la nostra vida amb normalitat.
  • Aliments plàstics: Necessaris per formar les cèl·lules, teixits i els òrgans del nostre cos. Imprescindibles en la nutrició. Proporcionen proteïnes per poder augmentar la massa muscular i anar formant la nostra estructura.
  • Aliments reguladors: imprescindibles perquè l'organisme pugui utilitzar correctament els altres aliments i dur a terme les funcions de manera adequada. Proporcionen vitamines, minerals, aigua i fibra.
Piràmide dels aliments.
La piràmide està constituïda per set grups d'aliments, que són els següents:
  1. Dolços, llaminadures llaminadures i embotits
  2. Oli d'oliva i fruits secs
  3. Llet i derivats
  4. Carn, peix, ous i llegums
  5. Verdures i hortalisses
  6. Fruita
  7. Pa, pasta, arròs i cereals

S’aconsella repartir els aliments en diversos àpats al dia: tres de principals (esmorzar, dinar i sopar) i dos de complementaris (un a mig matí i el berenar, a mitja tarda).
Dins dels aliments, estan:
  • Consum diari: els farinacis(com són la pasta, l'arròs, la patata i els llegums) que s'han de menjar de 4 a 6 cops al dia, les fruites fresques i les verdures i hortalisses que s'han de menjar entre els dos 5 cops al dia (el recomanable es 3 i 2 cops respectivament), oli d'oliva de 3 a 6 cops al dia i làctics(com la llet, el iogurt, formatge) de 2 a 3 racions diàries.
  • Consum setmanal: la carn magra, el peix i els ous de 3 a 4 cops setmanals, llegums de 2 a 4 racions setmanals i fruita seca de 3 a 7 cops.
  • Consum ocasional: Pel seu contingut de sucre, sal i greixos saturats, es recomana reduir el consum de begudes ensucrades, sucs, embotits i carns grasses, patates xips i altres snacks fregits i salats, llaminadures, brioixeria, galetes, mantega, etc.

Dieta correcta.


Per poder integrar els aliments i aconseguir una dieta correcta, hem de prendre en compte les lleis de l'alimentació: suficient, equilibrada, adequada, innòcua, completa, variada. Així com és necessari conèixer el plat del bé menjar, el qual és una guia que va ser dissenyada per aconseguir una alimentació correcta d'acord amb les nostres característiques, costums i necessitats.